Werkwijze mondzorgcoördinatie

Samenwerken aan hetzelfde doel

Als mondzorgcoördinator behandel ik niet met instrumentarium. Daardoor loop ik niet in de weg van de (gecontracteerde) tandarts en zijn team, maar heb ik wel de kennis. Sámen met hen werk ik in de organisatie aan hetzelfde doel.

Wat ik doe als mondzorgcoördinator

Op de afdeling adviseer ik over haalbare verbeteringen door tips en trucs aan te reiken en lijnen te verkorten tussen alle betrokken partijen. Met behulp van triage kan sneller gereageerd worden op bijvoorbeeld bijwerkingen van medicatie, vragen van verplegend personeel over gedragsveranderingen bij ADL of bij het weigeren van eten.

Bij terminale zorg is veel kwaliteit van leven te behalen op mondzorggebied. Denk hierbij aan zo lang mogelijk kunnen eten, spreken en pijn op tijd herkennen.

Als mondzorgcoördinator ben ik een direct aanspreekpunt voor consultatie, bemiddeling en visitatie voor de bewoners, de tandarts, artsen, paramedici en familie. Dit voorkomt onnodige vertraging en misverstanden.

Juiste coördinatie zorgt voor een snellere reactie op problemen en verbetert daarmee de kwaliteit van leven van ouderen. Door als coach scholing op de vloer te bieden, zowel in de vorm van klinische lessen als functioneel en praktisch een-op-een op de afdeling, gaat geen kostbare tijd verloren en is het niet nodig dat personeel speciaal moet terugkomen voor scholing. Door mondzorg structureel aan te halen blijft kennis up-to-date bij het personeel, en bij personeelswisseling wordt de kennis bijgespijkerd.

Dienstverlening

Je kunt me inhuren als tijdelijke coördinator. Ook kan ik voor klinische lessen en/of structurele scholing zorgen. Zowel zzp als loondienst is hierbij mogelijk.

Daarnaast heb ik twee pakketten ontwikkeld die kunnen worden ingezet voor een update van de mondzorg in een verpleeghuis. Drie of zes maanden is een indicatie, en afhankelijk van de grootte van de organisatie. Uiteraard worden de precieze werkzaamheden altijd in overleg vastgesteld en is naast deze pakketten een aanpak op maat mogelijk.

1. Drie maanden

  • Rapport met nulmeting kwaliteitseisen
  • Aanbevelingen
  • Coaching op de vloer

In deze drie maanden maak ik een inventarisatie van het niveau van mondzorg in de organisatie. Hiervoor gebruik ik de wettelijk vereiste richtlijnen. Hoe is de mondzorg geborgd? Hoe is de communicatie met de gecontracteerde tandarts? En wat is het kennisniveau bij de mensen die de mondzorg dagelijks uitvoeren? Dit alles verwerk ik in een rapport, dat ik met aanbevelingen presenteer.

2. Zes maanden

  • Alles van pakket 1
  • Analyse van kwaliteitseisen
  • Verbetering van de analyse-uitkomsten en borging in de praktijk

In zes maanden kan ik de aanbevelingen ook doorvoeren. Dit doe ik door de afdelingen met grote regelmaat te bezoeken, te coachen op de vloer en klinische en individuele lessen te geven. Door middel van triage kan er sneller en efficiënter ingegrepen worden, waardoor de kwaliteit van zorg en dus de kwaliteit van leven van de bewoners en de kennis van de medewerkers zal stijgen. Daarnaast heb ik intensief contact met alle overige zorgverleners. Daardoor worden bijwerkingen van medicijnen snel herkend, wordt pijn sneller opgemerkt en verminderen communicatieproblemen waardoor er beter samengewerkt wordt. Vervolgens kan ik aandachtvelders opleiden om de zorg te borgen en eventueel een mondzorgcoördinator inwerken die mij opvolgt.

Meer informatie

Wil je meer weten over mijn werkwijze of over de mogelijkheden om mij in te schakelen als mondzorgcoördinator in Flevoland, Gelderland of Overijssel? Neem dan contact op om hierover door te praten!

Schuiven naar boven