Waarom mondzorgcoördinatie?

Betere mondzorg in verzorgingshuizen

In 2014 werd door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geconstateerd dat mondzorg in de meeste verpleeghuizen kwalitatief ondermaats is. Er werd een verbeterprogramma opgesteld om voor betere mondzorg in verzorgingshuizen te zorgen. Dat had effect: eind 2018 bleek uit een steekproef dat de verpleeghuizen die meededen aan het programma, hun mondzorg voor cliënten hadden verbeterd.

Waarom is een mondzorgcoördinator nodig?

Die verbeterde kwaliteit is goed nieuws, want goede mondzorg voor ouderen is ontzettend belangrijk. Er bestaat een directe relatie tussen mondgezondheid en kwaliteit van leven, algehele gezondheid en dementie. Ontstekingen, die vaak verborgen in de mond aanwezig zijn, veranderen bloedwaarden, verstoren bloedsuikerspiegels en hebben veel invloed op progressie en prognoses van aandoeningen. Maar deze doelgroep laat zich vaak niet makkelijk poetsen. Vaak ontbreekt de kennis en kunde waardoor de factoren tijd of weerstand van de bewoner, de aangevoerde redenen zijn om goede, regelmatig geboden mondzorg achterwege te laten. Het gevolg: er ontstaan vele, onnodige, problemen. Uit de praktijk blijkt dat het verplegend personeel hierbij ondersteuning kan én wil gebruiken om dit te verbeteren.

Zorginstellingen zijn verplicht om te voorzien in mondzorg, bijvoorbeeld in de vorm van een gecontracteerde tandarts. Meestal blijft dit bij de curatieve en acute zorg, en zijn preventie en scholing onderbelicht. Dit blijkt vaak te tijdrovend of praktisch niet haalbaar. Een mondzorgcoördinator kan hierbij helpen. Door de mondzorg zo goed mogelijk te coördineren werken alle betrokken behandelaren efficiënt samen en zijn de lijnen kort. Dat werkt prettig en levert snelle acties op. Daar zet ik mij als mondzorgcoördinator graag voor in!

Hart voor ouderen

Mijn hart ligt bij onze ouderen. Iedereen verdient een mooie oude dag en hier is nog veel winst te behalen. De kwaliteit van leven schiet omhoog als je kunt genieten van eten, omdat je nog kunt proeven. Als je geen pijn hebt of dit tenminste kenbaar kunt maken, ook als je door dementie niet meer goed kunt communiceren. Het is te voorkómen dat je kleinkinderen niet bij je willen zitten of geen afscheid willen nemen, omdat je een mondgeur hebt.

Die tevreden glimlach op dat gezicht, kennisdelen en van elkaar leren, zien wat de verhoogde kwaliteit van zorg doet: dáár krijg ik energie van!

Neem contact op

Benieuwd naar mijn aanpak als mondzorgcoördinator? Lees dan meer over mijn werkwijze. Of neem meteen contact op om een afspraak te maken, zodat we kunnen kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen.

Schuiven naar boven